O jedle

Článok bol presunutý na web krkavec.sk.

*

*

*

Odporúčam túto brožúrku:
PrincipyZdraveStravyWestonAPrice.orgV1.1 (z webu VyzivujiciTradice.cz)

Pozri tiež:
Očista vodou
Viac ako jedy v jedle nás ovplyvňujú jedy myšlienkové… Jedy z médií, zo škôl, z televízie: Pohyblivé obrázky

*

9 thoughts on “O jedle

  1. Tento článok je skvelý pre ľudí čo sa nikdy nezapodievali otázkou čo si strkajú do svojho krku, ani nemyslia na to že ústa sú začiatkom tráviacej sústavy. Na začiatok je to skvelý úvod ako sa nasmerovať k zdravšej strave. Platí vždy “sme to čo jeme”, doslova, naše telo sa znovu obnovuje z látok ktoré absorbujeme z jedla (a slnka – vit. D).

    Ja sám som potom, ako som sa dostal k otázke či je to čo si dávam do úst pre mňa zdravé, absolvoval 1 mesiac na 100% vitariánskej strave (raw-food veganism), po ktorom som ostal asi 2,5 roka vegetariánom. Teraz je maj mäso, ale nie často, a vždy len ak viem z kade pochádza.

    Vopred upozorňujem, že celý tento môj príspevok na jedlo je založený na otázke zdravia, otázku etiky jedenia mäsa nezohľadňujem, otázku efektívnosti konvenčnej agro produkcie snáď nemusím ani spomínať, každý kto sa len trochu zaujíma o to čo je, vie v akých podmienkach sa vyrába (nie chová..) mäso a ostatné konvenčné potraviny a že to je čisto biznis a nie spôsob ako živiť ľudí.

    K článku vytknem pár vecí, inač so všetkým súhlasím, veci ktoré teraz vymenujem sa odzrkadľuje z tzv. paleo alebo primal diéty = jesť to čo jedli ľudia (homo erectus -> homo sapiens) po 99% času na tejto zemi.:

    °°Obilniny a takisto strukoviny neboli ľudmi požívané, začali sa pestovať cca pred 10 000 rokmi, čo vlastne umožnilo civilizáciu akú dnes máme. Spôsobuje v našom tele len škodu a odporúčam zrná vynechať úplne a strukoviny jesť len občas, a hlavne tie, ktoré vám chutia surové. Viac prečo sú pre nás zrná zlé v angličtine na: http://www.marksdailyapple.com/why-grains-are-unhealthy/#axzz2KukYmYRx
    O strukovinách ako jedle: http://www.marksdailyapple.com/beans-legumes-carbs/#axzz2Kul25owl

    °°Prečo JESŤ mäso (ale len to najzdravšie čo môžete nájsť, najzdravšie=počas svojho života jedlo zviera to čo bolo preňho prirodzené): http://www.marksdailyapple.com/meat-eating-human-evolution/#axzz2KumOYTbm

    °°Skvelý článok ohľadom masti a živočíšnych tukoch, a TUKOCH ako takých tu: http://www.marksdailyapple.com/fats/#axzz2Kuojc53d
    a o olejoch tu: http://www.marksdailyapple.com/healthy-oils/#axzz2KuvyP3rl

    To by bolo asi tak všetko s čím nesúhlasím. Pridám váhu niektorým veciam čo sú napísané v tomto článku, s ktorými súhlasím, to znamená, čo ja nejem:

    1. Junk food, od čipsov cez keksíky po cukríky a čokolády(čokoláda je čokoláda len ak má 70% kakaa a viac) – prečo jesť niečo čo sa poznáme pod menom JUNK – ODPAD?
    2. Cukor – toto je najväčší zabijak dnešnej doby, vo forme bieleho rafinovaného cukru cez všetky ostatne “zdravé” cukry ako hnedý(farbivo), trstinový(stále cukor) etc. etc. až po HFCS( high fructose corn syrup) AŽ po uhľovodíky(zemiaky, zrná, strukoviny, …), čo sú vlastne tiež len cukry. (sem patria aj pečivá a zákusky s múkami s obilnín.
    3. Ostatné biele prášky mimo cukru: soľ( soľ je potrebná ale len v malinkom množstve), múka, …
    4. Rastlinné oleje – všetko okrem kvalitného extra panenského olivového oleja a hlavne kokosového oleja si odložte na mazanie dverí alebo na natankovanie v prípade núdze ak dojde benzín.
    5. Mliečne výrobky – ak máte vlastnú kravičku / kozičku, ktorá je po celý rok na pastvine vonku, tak kľudne pite jej mlieko a syry čo vám dá. ale vedzte, že to mlieko je určené pre jej teliatko, aj to iba zo začiatku jej vývinu.
    6. GM potraviny (sója, kukurica= 95% na svete je GMO) – jednak sa nevie aké má požívanie GM potravín následky na ľudské zdravie, a je dosť pravdepodobné že nepriaznivé, na druhej strane je GM pestovanie spojené z hroznými následkami pre prostredie.
    7. Mäso a vajcia = zvieratá – ak neviete z kade pochádzajú, je veľká šanca, že obsahujú kopu jedov( zo stresu zvierat spôsobených spôsobom “chovu”, z antibiotík, ktorými sú pumpované kvôli spôsobu “chovu, z toho že ich pchajú im neprirodzenou potravou a často aj nepOTRAVOU…) a ich výroba stojí veľkú námahu pre matku Zem.

    Na záver len dodám, že či už jete čokoľvek, vždy musíte dôkladne prežuť a premiesiť potravu v ústach so slinami. Nesmiete sa stresovať ohľadom toho čo jete a ako to na vás bude mať vplyv, nedodržovať kajúcne pravidlá. Hlavné vodítko k akému takému zdravému stravovanie je zapracovať do diéty(diéta= to čo jete, diéta!== nejaký plán s cieľom schudnúť) čo najviac surovej zeleniny, s dôrazom na slovo ZELEŇ a hlavne nezabudnúť na pohyb – fyzickú aktivitu, ktorý je dôležitý pre správny vývin a znovu-skladanie nášho tela. Taktiež spánok, čerstvý vzduch a slnko!

    Čo piť? Jedine vodu a prírodné nápoje (čaje, zeleninové šťavy, a iné zdravé prírodné tekutiny ako pivo napr. – ale nezabudnúť že alkohol je zdravý len v malých množstvách).

    P.S.: Ak by ste namietali, že ako zdroje informácií som dal len jeden zdroj, tak vám oponujem týmto argumentom. Ten zdroj (marksdailyapple) píše človek veľmi dobre, vždy sa na predmet pozerá z viacerých uhlov a hlavne vždy dáva vynikajúce zdroje – vedecké štúdie etc. ak niečo tvrdí.

    • Ďakujem za vyčerpávajúci komentár🙂 na tú stránku sa ešte pozriem. Už som tam niečo čítal a celkom ma to zaujalo…

      Ono je aj pohľad, podľa ktorého má veľkú váhu nie len to, čo ješ, ale aj to, aký máš k tomu prístup.

      Teda: že oveľa viac ti uškodia nezdravé myšlienky ako nezdravé jedlo. Že samotný prístup k jedlu a k životu je veľmi dôležitý, možno dôležitejší, ako jedlo samotné. Vnímam, že nie je len rovina hmotná (živiny a jedy v jedle) ale aj duševná (myšlienková), a táto veľa spraví. Najokatejší príklad je, keď ľudia skončia v nemocnici s domnelou otravou – majú síce príznaky otravy, huba ale bola jedlá a oni sa vlastne len zľakli, že zjedli jedovatú..

      Príde mi, že keď v našich podmienkach začnem príliš dbať na hmotnú úroveň – aby bolo jedlo bezvýhradne zdravé, tak mi môže ujsť iná úroveň. Rozpory s okolím (ľuďmi), čo vnesiem do môjho života a prílišná pozornosť na jedované a zdravé mi môže na myšlienkovej rovine uškodiť viac, ako nejaká klobáska vo vianočnej kapustnici..🙂 zato som písal článok tak umiernenejšie…🙂

      To, že aj väčšina kukurice je GMO som nevedel, do článku to doplním… (máš k tomu zdroj?)

      Ešte by ma zaujímalo, aké u teba prebehli zmeny (telesné, pocitové, myšlienkové) po tom, ako si vyradil škroby a cukry (zemiaky, fazuľu…) – toto mne osobne moc predstaviteľné nepríde, hlavne v našom podnebnom pásme… ako si sa cítil cez zimu?

      Ono, možno keď takúto “primieval” stravu vyskúšam a keď si uvedomím veľký prínos, zmením svoj názor.. Pravda je, že treba vyskúša obe krajnosti, aby človek našiel mieru, stred, rovnováhu. A táto rovnováha môže byť inde, ako píšem.

      • ešte som len v procese( na začiatku) toho vyradiť/znížiť škroby v diéte…takže tak, určite to nebude ľahké ale chcem to skúsiť

        čo sa týka tej kukurice nemám zdroj, ale určite nájdeš niečo rýchlo na nete, monsanto hlavne, ale aj keby nebol, tak kukurica nieje tiež najlepšia potravina, podobne ako strukoviny asi…

        čo sa týka tej druhej duševnej/myšlienkovej stránky, tak určite aj to má veľký vplyv na to ako reaguješ na určitú stravu, určite sa nesmie strava preanalyzovávať.. to je najneprirodzenejšie predsa

        a preto aj učite moj komentar nebol kritikou tvojho clanku (lepsie dat zakladny pristup k zdravej strave ako nejako do detailov rozoberat co si myslis je zdrave na tvojom blogu), urcite je to tak ako vravis ze ta uroven okolia – rodina, priatelia, zmena rozmyslania má veľký vplyv.

  2. Vyjadrím sa ešte k tomu mäsu:

    Na samotnom občasnom jedení mäsa nie je v podstate nič až tak zlého. Tie morálne vegetariánske bludy tkvejú hlavne z nepochopenia prírody. Keď to zviera zabiješ, berieš si na seba istú zodpovednosť – a ak sa k nemu a k jeho ostatkom správaš s úctou a nemrháš – tak je to v najlepšom prirodzenom poriadku. Dakedy, keď bolo už zviera zabité, bola jeho duša odprosená, a ostatky využité čo v najväčšej miere, nič sa nezahodilo…

    Ani na kožušinách a koži nie je nič zlé, za predpokladu, že zviera malo šancu ujsť a zachovali sme sa k nemu s úctou. Naproti tomu plasty sú škodlivé za každých okolností. Kožuch z umelej kožušiny vyrobenej z ropy vnímam ako oveľa väčšie zlo ako pravý kožuch. Áno, množstvo noriek si vytrpelo, ale to nič proti celej zničenej krajine a uvoľneným jedom v dôsledku tažby a spracovania ropy…

    Na objasnenie prirodzenosti zabíjania a jeho dôležitej úlohy v prírode prikladám úryvok z článku, čo som dávnejšie písal:

    Jastrab je v kruhu života rovnako dôležitý ako vrabec, strom, pleseň či baktéria. Keď jastrab uloví z kŕdľa vrabcov najslabšieho jedinca – robí vrabcom službu: udržuje ich v rovnováhe. Keď nejaký onemocnie, je odstránený, ulovený, pretože zaostane a nevládze. Keby jastrabov nebolo, tak vrabce časom možno všetky ochorejú, pretože nemoc sa šíri. Jastrab vrabcov očisťuje a získaným mäsom nakŕmi svoje mladé. Mŕtvy vrabec takýmto spôsobom zasa poslúži jastrabovi. A poslúži aj veľa ďalším bytostiam, ktoré nájdu poživu v jastrabích výkaloch a nedojedených zvyškoch. Plesne a baktérie ich rozložia a pripravia z nich pôdu pre rastliny, pre stromy. Stromy tieto živiny vytiahnu z pôdy, spoja so silou Slnka a vytvárajú kyslík, ktorý jastrab dýcha. Kruh vzťahov nekončí. Je to kolobeh života, kolobeh ustavičného tvorenia a prekvitania. Vrabce, jastraby aj stromy rastú, pária sa a plodia nový život. Sú prepojení nespočetnými vzťahmi a pomáhajú si navzájom k prekvitaniu.

    https://krkavec.wordpress.com/2013/01/26/antropocentrizmus/

    Ako najvýraznejší dôvody, prečo mäso nejesť, vnímam:
    1) Vo všeobecnosti ho nepotrebujeme
    2) Mäso, ku ktorému sa neska bežne dostaneš, nie je moc jedlé. Sú v ňom sústedené rôzne jedy, hormóny a bohviečo ešte..
    3) Kúpením a zjedením takéhoto mäsa si berieš na seba zodpovednosť za znásilnenie toho zvieraťa – špiní ťa to na duchovnej rovine.

  3. Spätné upozornenie: Živé a mŕtve jedlo | krkavec

  4. Pre mňa je podstatná etická stránka veci. Ok, vy to nazývate bludmi. Ale boli ste už niekedy pozrieť v takom veľkochove (a vačšina masa u nás pochádza z veľkochovov), videli ste naživo ako sa tie zvieratá zabíjajú? Videli sa naozaj, ako sa s tými zvieratami narába? Zaživa odstrihnúť chvost, vyštiknúť zuby, vyrezať semenníky, to sa robí malým prasiatkam, vypáliť rohy z lebky, čo sa robí rožnému statku. Ošípané zatvorené na tak malom priestore, že tam môžu len stáť a ležať. Vedeli ste že ak má krava produkovať mlieko, musí byť niekoľkokrát umelo oplodňovaná a hneď po pôrode jej vždy zoberú dieťa? Ako matka s týmto nemôžem súhlasiť. Ďalej tie nekonečné strastiplné transporty cez pol zemegule, bez vody, s dolámanými kosťami. …..Vedeli ste, že sliepočky v liahňach sa využijú na znášanie vajec a zvyšné kohútiky sa zaživa zomelú? Slepka-nosnica zatvorená v klietke na takom priestore ako je hárok A4. Je ľahké niečo nazvať bludom, keď sa ma to bytostne netýka. Keď špinavú robotu spraví niekto za mňa.
    Norky si pri výrobe kožucha vytrpia? To je slabé slovo. vedeli ste, že tie zvieratá sú z kože sťahované zaživa? Lebo takto kože ide lepšie stiahnuť? Je to nekonečné utrpenie, ktoré si len ťažko dokážeme predstaviť. Takže nie umelý kožuch, lebo ten sa vyrába z ropy, nech ich radšej sťahujú z kože zaživa? Veď mňa to bolieť nebude? Pre niekoho bludy, pre niekoho zásadná vec. Smutná realita tejto civilizácie. Prečo máme svoje šťastie stavať na utrpení toľkých živých tvorov? Otázka potom ale znie: je to ešte šťastie?
    Sú dva životné postoje: tzv. Egocentrizmus-to znamená, že v centre záujme je človek, to prevláda teraz a podľa toho aj naša planéta vyzerá. A potom je to Ekocentrizmus-v centre záujmu je život v každej podobe. K tomu druhému sa prikláňam ja

  5. Spätné upozornenie: Obrad očisty | krkavec

  6. Spätné upozornenie: Kváskový chlieb na intráku | Poňal som...

Stojím o tvoj názor:

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Log Out / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Log Out / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Log Out / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Log Out / Zmeniť )

Connecting to %s