Živé jedlo

kvasek_doma_500_1Čo má spoločné kyslá kapusta s vínom? Chlieb s jogurtom? Kyslé mlieko s medovinou? Čalamáda so syrom? Kyslé uhorky s pivom? Čo má spoločné kysnutý koláč s muštom?

Spoločným menovateľom sú kvasinky. Dobré malé bytosti (mikroorganizmy), ktoré nám jedlo predtrávia. Spravia ho pre nás lepšie a ľahšie stráviteľným. Takéto kvasinky máme aj v črevách. Vlastne kvasenie a kysnutie je akoby vonkajšia súčasť našej tráviacej sústavy.

Vždy ňou bola.

Aj ako lovci a zberači sme jedlo často jedli odležané. Nechali sme ho popracovať v jamách či hrncoch. Vytvorili sme podmienky vhodné pre prospešné baktérie. Tieto zvieratká rôzne zložité živiny rozložia na jednoduchšie a nám ľahšie stráviteľné. Rozložia nám nestráviteľné zlúčeniny na jednoduchšie, ktoré naša vnútorná tráviaca sústava vie ďalej spracovať. Navyše, kvasinky z vonka posilnia kvasinky vnútri nás.

Ako poľnohospodári sme v tom pokračovali. Kvasili sme zeleninu, ovocie, obilie. Jedli sme kyslú kapustu, kyslé polievky. Pili sme kyslé mlieko. Jedli sme kysnutý kváskový chlieb. Pili sme kvasené pivo či víno. Pili sme kvasený mušt a aj zo starého chleba spravený žitný kvas. Obľúbeným obradným nábojom bol kvasený med – medovina.

Kvasenie nám tiež zaručovalo, že potravina je dobrá. Hlavne na hradoch a mestách bola voda často špinavá a mohla niesť nákazu: neprospešné baktérie. Vo vode to človek nerozozná. V pive áno. Pivo bolo pitivo – to, čo sa pilo, ak nebola pramenitá voda. V pive si totiž môžeš byť istý, že sa nenakazíš. Môžeš si byť istý, že v ňom obsiahnuté baktérie sú len tie prospešné, že sú to kvasinky – pretože inak by neskvasilo.

Stredoveké pivo bolo iné ako to dnes. Bolo väčšinou slabšie, možno podobnejšie ruskému kvasu. Hlavný rozdiel je v tom, že kvasenie prebiehalo vrchným kvasením. Nie tým spodným ako dnes. To, čo sa pije dnes ako pivo – pivo plzeňského druhu – vlastne nie je to pivo, čo sme vždy pili.

Ani kyslá kapusta, ktorú dnes bežne kúpime v obchode, už nie je tá skutočná vec, čo sme vždy jedli. Väčšinou už nie je robená kvasením. Navyše je konzervovaná jedmi. Prospešných kvasiniek v nej už veľa nie je.

S chlebom je to ešte horšie. Síce sa naň stále používa kysnuté cesto – kysnutie však prebieha inak. Predovšetkým v dnešnom droždí chýbajú kváskové baktérie a je v ňom obsiahnutý len jeden druh kvasiniek. Kvasinky v droždí sú síce rýchle, ale ich oblasť pôsobenia je úzka. Nenatrávia všetky nejedlé a jedovaté zložky v múke. Nepripravia pre nás chleba, aby bol prospešný. Vlastne si už nekupujeme chlieb. Iba lacnú napodobeninu.

O mlieku by som radšej ani nehovoril. Tá biela tekutina, čo stojí na pultoch v obchodoch, mlieko nie je. Je to voda zmiešaná so sušeným mliekom. Po nejakých prospešných baktériách niet ani stopy. Nečudo, že toto mlieko neskysne, ale sa skazí. Nečudo, že sa z neho nedá vyrobiť syr ani tvaroch… Takéto mlieko je škodlivé, pretože laktóza v ňom nemôže byť pre nás baktériami predtrávená. Nemôže byť rozbitá na jednoduchšie stráviteľné veci. Ostáva jedom. Otravu nevykazujeme len preto, že sme si zvykli.

Víno sme si tiež robili kvasením. V správnej dobe sa vypilo. Za živa. Nezabilo sa. Nezabili sa chémiou kvasinky, ktoré v ňom pracujú. Nekonzervovalo sa. Jednoducho sa vypilo… Nebolo dostupné po celý rok a nebol teda ani alkoholizmus…

Prečo sa to takto zvrhlo?

Prečo jeme jedovaté mŕtve náhražky skutočných potravín?

Pretože keď je potravina živá – nevydrží večne. Živé baktérie, kvasinky, pracujú a menia sa. Potravina zreje. Po istom bode je prezretá – preto ju nemožno dlho skladovať.

Dnešné továrensky vyrábané potraviny však nie sú robené preto, aby bolo prospešné ich zjesť – ale preto, aby mohli byť dlho skladované. Aby mohli dlho sedieť na pultoch a čakať, kým tú jedovatú vec niekto nekúpi. Ďalším dôvodom je normálnosť. Živé nie je normálne. Neriadi sa podľa noriem. Ustavične sa mení. Priebeh kvasenia sa ustavične mení. Podľa obdobia. Podľa počasia. Podľa prostredia a mikroorganizmov práve ňom obsiahnutých. Podľa vplyvu ľudského citového vyžarovania… Živú vec nedokážeš v továrňach prinútiť, aby sa správala normálne. Toto je dôvod, prečo je skoro všetko továrensky vyrobené jedlo mŕtve a neprospešné.

Aké je riešenie?

Vypestovať si vlastnú zeleninu, a jesť ju, kým je čerstvá. Čerstvo odtrhnutá.

Keď je jej veľa – tak ju naložiť do soli (1 PL na Kg) a zelenina potom pekne skvasí. Vydrží nám dlho a bude živá. Pretože živé baktérie ju udržia živou.

Piecť si vlastný kváskový chlieb. Kvások si každý zvládne doma vyrobiť sám. Treba ražnú múku a 10 dní času. Kvások je rôznorodá zmeska navzájom podporujúcich sa a chrániacich sa prospešných kvasiniek. (Ich zárodky sa nachodia buď priamo na raži alebo z okolitého prostredia.) Takýto kváskový chlieb je na rozdiel o toho bežného kupovaného zdravý. A aj dlhšie vydrží čerstvý.

Mať kozičku, poprípade sa sem-tam staviť na čerstvé mlieko u známeho, kto kravy a kozy chová – alebo využiť mliečne automaty. Získate skutočné mlieko. Nepite ho surové. Skvaste ho – nechajte ho skysnúť. Spravte si syr. Vypite kyslú syrovátku… Spravte si jogurt. Ten rozdiel oproti krabicovému mlieku a téglikovým acidkám a acidofilkám je obrovský.

Nevyhováraj sa, že nieto peniaze. Že nieto času…

Si to, čo ješ.

Keď si jedlo takto obstaráš sám – vyjde ťa to omnoho lacnejšie.

Omnoho.

Suroviny sú často lacnejšie. Z jedla získaš viac živín. Tráviť ti bude lepšie. Jedla ti bude stačiť menej. Menej budeš unavený. A v neposlednom rade – budeš zdravší. Zdravie je neoceniteľné.

A navyše – starostlivosť o živé jedlo, o živý kvások či záhradku, je aj zábava.

*

*

*

Pozri aj:
Výborný blog o divokom kvasení: A dá se to zkvasit?
Probiotikum – urob si sám
O jedle

5 thoughts on “Živé jedlo

  1. Spätné upozornenie: Probiotikum – urob si sám | Poňal som...

  2. Spätné upozornenie: Probiotikum – urob si sám | krkavec

  3. Spätné upozornenie: Probiotikum – urob si sám – Krkavec | Cesta Človeka

  4. Spätné upozornenie: Sneh | krkavec

  5. Spätné upozornenie: Kváskový chlieb na intráku | Poňal som...

Stojím o tvoj názor:

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Log Out / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Log Out / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Log Out / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Log Out / Zmeniť )

Connecting to %s